Up'Ο Ψηλά

Βουλιαγμένη. Βουτιά 30 μέτρα στο Γαλάζιο πηγάδι του διαβόλου.

Βουλιαγμένη. Βουτιά στο Γαλάζιο πηγάδι του διαβόλου. Η ιστορία με τους 2 αγνοούμενος Αμερικανούς στρατιώτες.

Στο δεύτερο λιμανάκι της Βουλιαγμένης υπάρχει ένα πηγάδι. Μια τρύπα διαμέτρου 3 μέτρων στα 11 μέτρα βάθος. Στο τέλος του πηγαδιού υπάρχουν προστατευτικά κάγκελα που απαγορεύουν την είσοδο των δυτών στο υποβρύχιο σπήλαιο. Το πηγάδι βρίσκεται στην μέση περίπου του κόλπου, ξεκινά ακριβώς εκεί που τελειώνουν οι βραχώδεις πλευρές και ξεκινά ο αμμώδης βυθός. Η θέση του σημαδεύεται από μία κόκκινη σημαδούρα δεμένη με σχοινί ως τον βυθό της θάλασσας. Το ρεύμα που αυξομειώνει την έντασή του κατά καιρούς, είναι συνήθως ασθενές και ο δύτης ανταπεξέρχεται στην έντασή του χωρίς μεγάλη προσπάθεια, ισχυροποιείται δε αισθητά κοντά στην είσοδο της σήραγγας.

Υπάρχουν αρκετοί δύτες οι οποίοι επιχείρησαν είσοδο στην σήραγγα και εξερεύνηση της έως ένα σημείο. Απ’ αυτούς υπάρχουν μερικές περιγραφές για τη διαδρομή της σήραγγας. Η σήραγγα προχωρά ευθεία και οριζόντια για κάποιο διάστημα και ξαφνικά παρουσιάζει απότομη κλίση προς τα κάτω σε ένα σημείο που το ρεύμα γίνεται εξαιρετικά δυνατό.

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 επιχείρησαν δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν στην τότε αμερικανική βάση του Ελληνικού, κατάδυση και εξερεύνηση του υποθαλάσσιου τούνελ… Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες Αμερικανών και Ελλήνων βατραχανθρώπων, δεν εντοπίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν αγνοούμενοι. Το 1982, σπηλαιολόγοι – σπηλαιοκαταδύτες, λαμβάνοντας όλα τα διεθνώς εφαρμοζόμενα μέτρα ασφαλείας, με τη βοήθεια μεγάλης ομάδας υποστήριξης, εξερεύνησαν το τούνελ σε αρκετά μεγάλο μήκος. Στη συγκεκριμένη έρευνα του «Διαβολοπήγαδου» οι σπηλαιοκαταδύτες βρήκαν τους σκελετούς των Αμερικανών δυτών (μέσα στις φόρμες και τον εξοπλισμό τους) σφηνωμένους σε σχισμές του τούνελ σε διαφορετικά σημεία. Δεν μπόρεσαν να νικήσουν το πολύ δυνατό ρεύμα που τους «ρουφούσε» προς τα μέσα και τους τελείωσε το οξυγόνο. Οι σκελετοί παραδόθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία. Το σημείο εισόδου στο νερό είναι κυρίως από την τσιμεντένια πλατφόρμα ακριβώς δίπλα από την καντίνα του Λευτέρη.

Κοινοποίησε το! Διάλεξε πλατφόρμα.

Θέλω να το χρησιμοποιήσω

    Τηλέφωνο (απαραίτητο)

    2019-07-06T12:16:13+03:0027 Ιανουαρίου, 2019|Up'Ο Ψηλά|0 Σχόλια

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Go to Top