Δείτε τα βίντεο σας

Βίλα Λεβίδη.Το ερειπωμένο ιστορικό αρχοντικό του Ελληνικού κινηματογράφου.

Στην ταινία «Η αρχόντισσα κι ο αλήτης» μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές, είναι η στιγμή που η Αλίκη Βουγιουκλάκη το σκάει από το παράθυρο του δωματίου της επειδή δεν θέλει να αρραβωνιαστεί τον άντρα που της επέβαλλε ο κινηματογραφικός της πατέρας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Στη συνέχεια γίνεται «Πίπης» και γνωρίζει τον «αλήτη της», Δημήτρη Παπαμιχαήλ όπου μέσα από μια σειρά ατυχών παρεξηγήσεων καταλήγει να την αναζητά στο πατρικό της σπίτι. Μια εντυπωσιακή βίλα με τεράστιους εσωτερικούς χώρους, μεγάλο κήπο με πισίνα και 70 δωμάτια….

Η «βίλα Λεβίδη» στην Παλλήνη ή αλλιώς «ο πύργος με τα 70 δωμάτια». Στους χώρους της εκτός την ταινία «η αρχόντισσα κι ο αλήτης» πραγματοποίηθηκαν γυρίσματα και για την ταινία «Μια Ελληνίδα απ’ την Κυψέλη» με την Μάρω Κοντού και τον Αλέκο Αλεξανδράκη….

Το 80 στρέμματα της βίλας αξιοποιήθηκαν το 1935. Ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Σακελλάριος, επιμελήθηκε το κτίσιμο της πολυτελούς κατοικίας του ζεύγους Λεβίδη. Ο Δημήτρης Λεβίδης υπήρξε αυλάρχης στα τότε βασιλικά κτήματα  Τατοΐου και με «παραχωρητήριο» του τότε βασιλιά, πήρε την άδεια να εγκατασταθεί στην συγκεκριμένη έκταση μαζί με την οικογένεια του. Το 1964, ο Λεβίδης πεθαίνει και η σύζυγος του, Τούλα Μπότση, δεν μπορεί να συντηρήσει το πολυδάπανο οίκημα. Έτσι αρχίζει να μισθώνει τη βίλα σε εταιρίες παραγωγής ως στούντιο γυρισμάτων. Αφού έφυγε και εκείνη από τη ζωή το 1990, ο γιος τους το πούλησε σε μεγάλο επιχειρηματία της περιοχής και έφυγε από την Ελλάδα….

Η εγκατάλειψη και η λεηλασία έχουν αφήσει παντού τα σημάδια τους στα κτίρια και τις εγκαταστάσεις…

Οι εγκαταστάσεις δεν αξιοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια γιατί οι αρχές θεωρούν ότι η περιοχή κακώς οικοδομήθηκε και ότι είναι χαρακτηρισμένη δασική έκταση. Έκτοτε η βίλα «ρημάζει». Τίποτα πλέον δεν θυμίζει την παλιά της αίγλη. Έχει καεί, βανδαλιστεί, έχουν κλέψει τα πάντα, ακόμα και τις καλωδιώσεις του ρεύματος. Τα κακόγουστα γκράφιτι κάνουν την όψη της ακόμα πιο απογοητευτική και γκρίζα…

Πηγή: Μηχανή του χρόνου

Πηγή video: Drone as YouTube Channel

Θέλω να το χρησιμοποιήσω

    Τηλέφωνο (απαραίτητο)

    2019-06-27T12:16:10+03:0028 Φεβρουαρίου, 2019|Δείτε τα βίντεο σας|0 Σχόλια

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Go to Top