Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού, οι αναμνήσεις επιστρέφουν. Προσγείωση μετά από 18 χρόνια.
To Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού ή απλά Ελληνικό (επισήμως Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών) ήταν το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας για πάνω από 60 χρόνια, μέχρι το Μάρτιο του 2001, οπότε και έκλεισε και αντικαταστάθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο κωδικός του κατά την IATA ήταν ATH, που τώρα χρησιμοποιείται από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ ο κωδικός του κατά τον ICAO ήταν LGAT (ο οποίος δεν μεταφέρθηκε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος). Το πολιτικό αεροδρόμιο είχε δύο τερματικούς σταθμούς (terminal), ο δυτικός για την Ολυμπιακή Αεροπορία και ο ανατολικός για τις διεθνείς πτήσεις. Ένας επιπλέον τερματικός σταθμός ήταν αυτός της Αμερικανικής Βάσης του Ελληνικού. Βρισκόταν στην περιοχή του Ελληνικού. Στα δυτικά του αεροδρομίου υπάρχουν παραλίες, στα νότια ο όμιλος γκολφ Γλυφάδας και κατοικίες.
Δύο λόγια
Ήταν 28 Μαρτίου του 2001 όταν ξεκίνησε από το διάδρομο απογείωσης το αεροσκάφος για την τελευταία πτήση από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Η τελευταία πράξη πριν το τέλος. Πριν σβήσουν για πάντα τα φώτα ενός αεροδρομίου που πρωταγωνίστησε με την παρουσία του στις Ελληνικές αερομεταφορές για περισσότερα από 60 χρόνια.
Ο πιλότος της τελευταίας αυτής πτήσης ήταν ο Τιμολέων Καλογεράκης ενώ την ίδια μέρα ξεκινούσε από το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων η πτήση της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας με προορισμό τη Χίο.
Από τότε το Ελληνικό έγινε ένας χώρος φάντασμα, παρά της προσπάθειες που έγιναν για την κατά καιρούς αξιοποίηση του, κυρίως τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τα χρόνια που ακολούθησαν καθώς δημιουργήθηκαν στο χώρο του υποδομές για αθλήματα αλλά και εκθέσεις.
Παρόλα αυτά ο χώρος συνέχισε να αποσυντίθεται με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και λίγα παλιά αεροπλάνα να μείνουν στο χώρο για να θυμίζουν τις παλιές δόξες που ζούσε ο χώρος του αεροδρομίου.
Σήμερα ακόμα μπορεί να δει κάποιος στους ηλεκτρονικούς πίνακες της εποχής τις ανακοινώσεις των πτήσεων για αναχώρηση. Στην πραγματικότητα όμως λίγα έχουνε μείνει στη θέση τους από την εποχή που το αεροδρόμιο λειτουργούσε.
Λίγες καρέκλες, αφίσες, κάδρα και παλιά γραφεία είναι κυρίως ότι έχει απομείνει.
Στο απόγειο της λειτουργίας του, αεροδρόμιο του Ελληνικού, εξυπηρετούσε περίπου 12 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1938 ενώ συνέχισε να επεκτείνεται και να βελτιώνεται έως και το 1970. Μέσα σε αυτό το διάστημα απέκτησε δεύτερο διάδρομο ενώ το μήκος του διαδρόμου που αρχικά ήταν 1800 μέτρα έφτασε τελικά τα 3000 μέτρα.
Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν…
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες η μοίρα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σφραγίστηκε. Η κοινοπραξία που ανέλαβε την ανάπλαση του χώρου έχει ανακοινώσει ένα τεράστιο πρόγραμμα ανάπλασης που θα αλλάξει ριζικά και για πάντα το χώρο με τη μορφή που έχει σήμερα.
Στο μεταξύ τα πιο εντυπωσιακά ίσως, απομεινάρια που θα βρει ο περαστικός περνώντας έξω από το αεροδρόμιο είναι τα τέσσερα παλιά αεροπλάνα της Ολυμπιακής μεταξύ των οποίων και ένα Jumbo 747, που βρίσκονται ακόμα στην άκρη του διαδρόμου κοιτώντας προς τη θάλασσα.
Οι περαστικοί μπορούν ακόμα να τα κοιτάζουν την ώρα που ο ήλιος δύει μπροστά τους και να ταξιδεύουν μαζί τους με τη δύναμη του μυαλού τους.
Αφήστε ένα σχόλιο