Δείτε τα βίντεο σας

Πνιγμένο Χωριό – Φάγγος – Κάτω Καλεντίνη Άρτας

Η Κάτω Καλεντίνη, το χωριό που πρωταγωνιστεί στο video, είναι το κοντυνότερο χωριό στις όχθες της τεχνητής Λίμνης της Άρτας. Είναι οικισμός στον δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων στο νομό Άρτας της περιφέρειας Ηπείρου. Το χωριό συνορεύει με το Δίστρατο Άρτας και αποτελεί μέρος της κοιλάδας του Αράχθου.

Αυτές είναι πληροφορίες που εύκολα τις βρίσκει κάποιος στο διαδίκτυο μέσω της wikipedia.

Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν όμως, είναι ο οικισμός Φάγγος του χωριού Κάτω Καλεντίνη που έχει πνιγεί από την τεχνητή λίμνη της Άρτας.

Η λίμνη Πουρναρίου, όπως είναι η ονομασία της, είναι μια τεχνητή λίμνη, 8η κατά σειρά στον κατάλογο των τεχνιτών λιμνών της Ελλάδας, που δημιουργήθηκε από την συλλογή των νερών του ποταμού Άραχθου και την κατασκευή φράγματος κοντά στον οικισμό Πουρνάρι από όπου πήρε, την ονομασία, το φράγμα και η λίμνη.

Η λίμνη Πουρναρίου

Το φράγμα δόθηκε σε λειτουργία το 1981 και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα στην Ελλάδα (μετά από αυτό του Μόρνου) και συγκρατεί τα νερά του Άραχθου ελέγχοντας και τη ροή του ποταμού, ο οποίος και περνά μέσα από την πόλη της Άρτας. Η λίμνη έχει επιφάνεια 18.3 τ.χλμ., μέγιστο μήκος τα 17.7 χλμ. και μέγιστο πλάτος τα 7.3 χλμ. Επίσημες αναφορές για το βάθος της λίμνης δεν υπάρχουν.

Η λίμνη φιλοξενεί εκτός από πολλές ποικιλίες ψαριών και πτηνών και τον οικισμό Φάγγος, της Κάτω Καλεντίνης. Πρόκειται για οικισμό ο οποίος εγκαταλείφθηκε και καταποντίστηκε, εν μέρη, όταν δημιουργήθηκε το φράγμα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο οικισμός εγκαταλείφθηκε και τα νερά σκέπασαν ένα μέρος του.

Η πτώση της στάθμης της λίμνης που γίνεται ανά περιόδους αποκαλύπτει κάποια παλιά σπίτια και άλλα κτήρια δημιουργώντας ένα μυστήριο σκηνικό, με εντυπωσιακότερο όλων, το παλιό δημοτικό σχολείο που αποτελεί και το μεγαλύτερο αυτών. Μάλιστα αποτελεί μυστήριο καθώς δεν έχει πέσει μετά από σχεδόν 40 χρόνια και με τα θεμέλιά του διαρκώς στο νέρο.

Πηγή: Mike Div

Θέλω να το χρησιμοποιήσω

    Τηλέφωνο (απαραίτητο)

    2019-06-27T13:00:06+03:001 Απριλίου, 2019|Δείτε τα βίντεο σας|0 Σχόλια

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Go to Top