Up'Ο Ψηλά

Μέτσοβο. Το στολίδι της Ηπείρου από ψηλά υπό τον ήχο των VIC

Ένας από τους ομορφότερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας είναι το πανέμορφο Μέτσοβο το στολίδι της Ηπείρου.

Ένα χωριό τόσο όμορφο, τόσο γραφικό και με τόση πλούσια ιστορία που όμοιο του δεν συναντάμε άλλο στην χώρα μας.

Το Μέτσοβο συνδυάζει πολλές χειμερινές δραστηριότητες για τους επισκέπτες του. Χιονοδρομικό κέντρο, σε απόσταση μόλις 20 λεπτών μπορείτε να κάνετε μία βόλτα στην πανέμορφη λίμνη των Ιωαννίνων και τέλος είστε σε απόσταση αναπνοής από την χαράδρα του Βίκου και τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια.

Το Μέτσοβο θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα για την αξιοποίηση και ανάπλαση μιας ορεινής περιοχής που μέχρι πριν από 10 χρόνια για να το επισκεφτείς ήταν μια όχι και τόσο μικρή Οδύσσεια. Βλέπεται πριν από την κατασκευή της Εγνατίας οδού ακόμα και από την πόλη των Ιωαννίνων χρειαζόσουν περισσότερο από 1,5 ώρα για να το επισκεφτείς.

Η πρωτοπόρα για την εποχή μετάλλαξη και εξέλιξη του Μετσόβου από τον Ευεργέτη Ευάγγελο Αβέρωφ.

Από το 1990 στο κέντρο του Μετσόβου βρίσκεται ο ανδριάντας του πολιτικού και συγγραφέα Ευάγγελου Αβέρωφ. Οι ντόπιοι με αυτό τον τρόπο θέλησαν να τον τιμήσουν γιατί βοήθησε το Μέτσοβο να εξελιχθεί από ένα χωριό κτηνοτρόφων σε πρότυπο ανάπτυξης ενός ορεινού τόπου. Ο τρόπος που κατάφερε ο Αβέρωφ για να προσεγγίσει τον πλούσιο ομογενή Τοσίτσα και να διαθέσει την περιουσία του στον τόπο καταγωγής του ήταν μυθιστορηματικός.  Η οικογένεια του Αβέρωφ είχε καταγωγή από το Μέτσοβο. Ωστόσο, η πρώτη φορά που ο Αβέρωφ το επισκέφτηκε ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Για τον Ευάγγελο Αβέρωφ το Μέτσοβο ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά». Όπως είχε διηγηθεί στη Μηχανή του Χρόνου η κόρη του Τατιάνα Αβέρωφ ο πατέρας της «έπαθε ξαφνικό έρωτα». Τον συγκίνησε το χωριό, οι άνθρωποι, το τοπίο. Από εκείνη τη στιγμή έγινε στόχος της ζωής του να βρει τους πόρους που θα έκαναν το Μέτσοβο να γλιτώσει από τη φτώχεια και να βγει από την απομόνωση στην οποία βρισκόταν.

Τον Νοέμβριο του 1934 ο Ευάγγελος Αβέρωφ συναντήθηκε στην Αθήνα με 19 Μετσοβίτες, ώστε να συζητήσουν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να σώσουν τον τόπο τους. Όμως, όποιο έργο και αν σκέφτονταν, υπήρχε ένα σημαντικό κοινό εμπόδιο. Χρειάζονταν χρήματα. Έτσι, ο Αβέρωφ άρχισε να αναζητά ανθρώπους που κατάγονταν από την περιοχή  και μπορούσαν να προσφέρουν οικονομικά για την ανάπτυξη του τόπου..

Ο Αβέρωφ σκέφτηκε την πλούσια οικογένεια Τοσίτσα που καταγόταν από το Μέτσοβο και τα μέλη της ζούσαν όλα στο εξωτερικό. Αρχικά, έστειλε γράμμα στη βαρόνη Τοσίτσα, από την οποία δεν πήρε απάντηση ποτέ. Ο επόμενος ήταν ο βαρόνος Κωνσταντίνος Τοσίτσας, ο οποίος του απάντησε ότι δεν είχε καμία σχέση με το Μέτσοβο και την Ελλάδα. Ωστόσο, ο Αβέρωφ δεν έχασε την πίστη του και συνέχισε να αναζητά τον «σωτήρα» του Μετσόβου. Έτσι, έστειλε στον βαρόνο Μιχαήλ Τοσίτσα.

Τελικά η Ηπειρώτικη ξεροκεφαλιά και επιμονή του Ευάγγελου Αβέρωφ απέδωσε και μετά από πολλά χρόνια και αφού πρώτα είχε δημιουργηθεί μια στενή φιλία σε αυτόν και τον Μιχάλη Τοσίτσα το όραμα του Αβέρωφ έγινε πραγματικότητα και το Μέτσοβο άλλαξε για πάντα την ιστορία του χάρις την ευεργεσία του Τοσίτσα.

Κοινοποίησε το! Διάλεξε πλατφόρμα.

Θέλω να το χρησιμοποιήσω

    Τηλέφωνο (απαραίτητο)

    2019-07-06T11:14:06+03:0019 Δεκεμβρίου, 2018|Up'Ο Ψηλά|0 Σχόλια

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Go to Top