Up'Ο Ψηλά

Λιχαδονήσια. Ο επίγειος εξωτικός παράδεισος του Ευβοϊκού Up’Ο ψηλά.

Ο απόλυτος επίγειος εξωτικος παράδεισος της Ελλάδας βρίσκεται στον Ευβοϊκό

Ένα σύμπλεγμα από μικρά αλλά και μεγαλύτερα νησάκια συνθέτουν ένα σκηνικό το οποίο φαντάζεσαι πως μπορείς να συναντήσεις μόνο εάν ταξιδέψεις σε εξωτικούς προορισμούς.

Η ιστορία τους.

Μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα, υπάρχει ένας κρυμμένος παράδεισος με κατάφυτα νησάκια και γαλάζια νερά. Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα 7 μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονήσια οφείλουν το όνομά τους, στον υπηρέτη του Ηρακλή, τον Λίχα. Ο μύθος λέει ότι η απατημένη σύζυγός του Ηρακλή, η Δηιάνειρα, του έστειλε με τον Λίχα ένα δηλητηριασμένο χιτώνα. Εκείνος όταν το φόρεσε άρχισε να υποφέρει από δυνατούς πόνους και τότε άρπαξε τον υπηρέτη και τον πέταξε στη θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μετέτρεψε σε νησίδες, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια. Σήμερα αυτά τα νησάκια αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις….

Στη Μονολιά θα βρείτε μια οργανωμένη παραλία για να απολαύσετε τις βουτιές σας, με χρυσή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Τα νερά είναι σχετικά ζεστά και ρηχά για αρκετά μέτρα από την ακτή. Στο νότιο τμήμα του νησιού σώζονται ερειπωμένα κάποια από τα σπίτια των κατοίκων της ηφαιστειογενούς νήσου, πριν αυτή κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ….

Τα ναυάγια

Ο πληθυσμός των νησιών έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928, ενώ από τη δεκαετία του ’60 και μετά, ο οικισμός εγκαταλείφθηκε…

Στη Στρογγυλή, που πάνω της δεσπόζει ο Φάρος, βρίσκονται σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης. Επίσης, εκεί σώζονται λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου…

Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά ναυάγια τα οποία προσελκύουν τους αυτοδύτες. Μάλιστα ένα ναυάγιο στα δυτικά του νησιού, μέσα σε μία σειρά από ξέρες, γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα….

Οι φώκιες

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι η παρουσία μιας χαριτωμένης οικογένειας από τέσσερις φώκιες Μονάχους – Μονάχους, οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια έχουν δραπετεύσει από το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και έχουν επιλέξει τα Λιχαδονήσια ως μόνιμη κατοικία τους. Οι εμφανίσεις τους είναι συχνές κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι χαριτωμένες πόζες τους απαθανατίζονται από τους λουόμενους….

Η πρόσβαση στα Λιχαδονήσια γίνεται με τα καραβάκια «Λιχαδονήσια Ι» και «Λιχαδονήσια ΙΙ», που καθημερινά πραγματοποιούν δρομολόγια από τα Καμένα Βούρλα.  Η διαδρομή με τα καραβάκια είναι μοναδική μιας και περιλαμβάνει ξενάγηση σε όλο το σύμπλεγμα των νησιών. Επίσης καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με το σκάφος «Τα είδα όλα» από τον Κάβο Ευβοίας.

Σκεφτήκαμε πως καλύτερος τρόπος για να καλωσορίσουμε τον πιο ελληνικό μήνα του χρόνου δεν υπήρχε.

Θέλω να το χρησιμοποιήσω

    Τηλέφωνο (απαραίτητο)

    2019-08-04T12:19:04+03:002 Αυγούστου, 2019|Up'Ο Ψηλά|0 Σχόλια

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Go to Top