Up'Ο Ψηλά

Καβάλα – η Γαλάζια Πολιτεία της Μακεδονίας.

Μία πόλη… πολλές ιστορίες, τρία ονόματα…

Νεάπολις: 7 π.Χ. – 8 μ.Χ.

Χριστούπολις: 8 μ.Χ. – 1400 μ.Χ.

Καβάλα: από 1500 μ.Χ. έως σήμερα

Ένας κρυμμένος θησαυρός που σας καλεί να τον ανακαλύψετε. Σταυροδρόμι των μεγάλων θαλασσών και χερσαίων οδών μέσω των οποίων εδώ και χιλιάδες χρόνια άνθρωποι, ιδέες και πολιτισμοί κινούνται από τη Μαύρη Θάλασσα και την Ασία ως τη Δυτική Ευρώπη και από τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική ως τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ευρώπη.

Υδραγωγείο Καβάλας

Υδραγωγείο Καβάλας

Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, περίπου 17 χλμ., βρίσκεται η ιστορική πόλη των Φιλίππων με το καλοδιατηρημένο Αρχαίο Θέατρο, πόλη που καταλαμβάνει, οχυρώνει και παίρνει το όνομά της, από τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Φίλιππος Β΄.

Εδώ αργότερα, το 42 π.Χ., γίνεται η περίφημη μάχη των Φιλίππων ανάμεσα σε δύο μεγάλες ρωμαϊκές στρατιές, στους συγκλητικούς που δολοφόνησαν τον Ιούλιο Καίσαρα και τους διαδόχους του.

Λίγο αργότερα, το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος ιδρύει την πρώτη επί ευρωπαϊκού εδάφους χριστιανική εκκλησία, βαπτίζοντας και την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, τη Λυδία, στον ποταμό Ζυγάκτη. Σήμερα Λυδία λέγεται το μικρό χωριό δίπλα στους Φιλίππους, στο οποίο βρίσκεται και το ομώνυμο βαπτιστήριο.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως τμήμα της Εγνατίας οδού (σημαντικότατη ρωμαϊκή οδική αρτηρία που συνέδεε την Αδριατική με τον Εύξεινο Πόντο), ερείπια της ρωμαϊκής αγοράς, τη φυλακή του Αποστόλου Παύλου, παλαιοχριστιανικές εκκλησίες και βέβαια το ονομαστό αρχαίο θέατρο που στο βάθος των αιώνων παραμένει ολοζώντανο και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι το φεστιβάλ Φιλίππων… Ένα σπάνιο ραντεβού στην ιστορία, όπου συναντιούνται τρεις κόσμοι: Ο Αρχαίος Ελληνικός, ο Ρωμαϊκος και ο Βυζαντινός – Χριστιανικός.

Τέλος σε απόσταση 2 χλμ. από τον Αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ο προϊστορικός οικισμός Ντίκιλι Τας με πλούσια ευρήματα οργανωμένης ανθρώπινης ζωής από τις αρχές της νεολιθικής περιόδου, 5500 π.Χ. μέχρι την εποχή του Χαλκού 100 π.Χ. και τα Βυζαντινά χρόνια.

Πολύ κοντά στην περιοχή βρίσκονται και τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων, ένα αειφόρο εργαστήρι της φύσης που με θαυμαστή ακρίβεια τα παρασκευάζει χιλιάδες χρόνια τώρα, φροντίζοντας την υγεία των ανθρώπων με τη χρήση του θεραπευτικού πηλού και του ιαματικού νερού. Είναι ένα από τα σημαντικότερα λουτρά πηλοθεραπείας στην Ελλάδα με μεγάλη επισκεψιμότητα από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά και για αισθητικούς λόγους αφού ο πηλός λειτουργεί και σαν καλλυντικό.

Επιστρέφοντας στο κέντρο, το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται στην παλιά πόλη, κάτω από το Φρούριο που περήφανα προβάλει στην κορυφή ενός λόφου. Ανηφορίζοντας στα στενά σοκάκια φτάνει κανείς στο Ιμαρέτ, κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής που σώθηκε σχεδόν ακέραιο. Κτίστηκε μεταξύ 1817 – 1821 από τον ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας τον Μεχμέτ Αλί. Σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο υπερπολυτελείας. Πολύ κοντά βρίσκεται και η ομώνυμη πλατεία της παλιάς πόλης με το κονάκι του Μεχμέτ Αλί, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα αρχοντικά της Παναγίας (το όνομα της ευρύτερης περιοχής κάτω από το Φρούριο).

Μεχμέτ Αλί

Μεχμέτ Αλί

Το Φρούριο κτισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του κατά τον 15 αιώνα στα ερείπια Βυζαντινής Ακρόπολης, σήμερα αποτελεί τόπο ξεκούρασης και περιπάτου για τους επισκέπτες και τους κατοίκους, με υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τέλος, το πιο διάσημο και εμβληματικό ιστορικό μνημείο αναπόσπαστο κομμάτι της παλιάς πόλης, οι Καμάρες. Πρόκειται για ένα τμήμα ενός εκτεταμένου συστήματος ύδρευσης που κατασκευάστηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, περίπου το 1530. Λειτουργούσε ως υδραγωγείο, φέρνοντας νερό από μία πηγή στον άνυδρο βράχο της Χερσονήσου Παναγίας.

Η παλιά πόλη της Καβάλας που απλώνεται περιμετρικά του Φρουρίου, προσφέρει στον επισκέπτη μαγευτική θέα, ιδιαίτερα στο τέλος της χερσονήσου, όπου κι ο ιερός ναός της Παναγίας και ο φάρος… φωτεινός οδηγός για τα πλοία από τα τέλη του 1880, αλλά και πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Ο χώρος σήμερα χρησιμοποιείται ως Bel Vedere. Μπορεί να δει κανείς την πόλη της Καβάλας που απλώνεται στα πόδια του, τη θάλασσα, το μαγευτικό νησί της Θάσου στο βάθος, και στα δυτικά το Άγιο Όρος.

Φυσικά κατηφορίζοντας ο επισκέπτης μπορεί να δροσιστεί στα υπαίθρια καφέ ή να γευτεί τους τοπικούς μεζέδες με ούζο στα γραφικά ταβερνάκια της περιοχής.

Φρούριο Καβάλας

Φρούριο Καβάλας

Ψυχαγωγία, διασκέδαση αλλά και εμπορική αγορά με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις ακόμα και για τον πιο απαιτητικό καταναλωτή, προσφέρει η πόλη στο κέντρο της, στους πεζόδρομους της, αλλά και στο πολύ όμορφο παραλιακό μέτωπο που τελειώνει στο λιμάνι της πόλης, «Απ. Παύλος».

Ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο λιμάνι που με έτος εκκίνησης το 2010 στο τουρισμό κρουαζιέρας, σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση των κρουαζιερόπλοιων που καταπλέουν στο λιμάνι κάθε χρόνο.

Οι νέες υποδομές, η επέκταση του λιμενοβραχίονα, το μεγάλο βύθισμα αλλά και οι ομορφιές της περιοχής που μπορεί ν΄ απολαύσει σε μικρό χρονικό διάστημα ο επιβάτης κρουαζιέρας.

Από το Βαπτιστήρι της Λυδίας, τα βήματα του Απ. Παύλου, τον Αρχαιολογικό χώρο και θέατρο των Φιλίππων, μέχρι μία βόλτα στις κοντινές παραλίες και στο ιστορικό κέντρο και την αγορά της πόλης, καθιστούν το λιμάνι ελκυστικό προορισμό κρουαζιέρας.

Τέλος στο χώρο του λιμανιού δημιουργήθηκαν πρόσφατα πλωτές εξέδρες για ιδιωτικά σκάφη, ιστιοφόρα και μη, αυξημένης χωρητικότητας και θέσεων προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αξίζει ν΄ αναφερθεί το μοναδικό Air Sea Show το οποίο διεξάγεται στην πόλη τα τελευταία χρόνια με εξαιρετική επιτυχία.

Κάνοντας μία βόλτα ο επισκέπτης στην πόλη της Καβάλας, μπορεί να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό μουσείο, το Δημοτικό λαογραφικό μουσείο και το μοναδικό θεματικό μουσείο Καπνού σ΄ όλη την Ευρώπη με πλούτο εκθεμάτων και αρχειακού υλικού που καλεί τον επισκέπτη να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο όταν η Καβάλα στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε στον ελληνικό χώρο το μεγαλύτερο κέντρο εμπορικής επεξεργασίας και εξαγωγών καπνού σε όλο τον κόσμο.

Οι ομορφιές της ευρύτερης περιοχής είναι ατέλειωτες: Από ορεινά μονοπάτια λίγη ώρα από το κέντρο της πόλης, μέχρι το δέλτα του ποταμού Νέστου και το Παγγαίο όρος, μπορεί κανείς να βρει πανέμορφες διαδρομές για περίπατο ή μακρινή πεζοπορία αλλά και extreme sports, θαυμάζοντας παράλληλα την ομορφιά της φύσης με διαρκείς εναλλαγές τοπίων και χρωμάτων, χωριά πανέμορφα με βρύσες και πλατάνια, καφενεδάκια και ταβέρνες κι ατέλειωτες ιστορίες για την πλούσια ιστορία του τόπου από τους ντόπιους.

Οι ομορφιές της περιοχής δεν τελειώνουν… Θα έλεγε όμως κανείς ότι αρχίζουν από πού αλλού;  Από το καταπράσινο και καταγάλανο νησί της Θάσου, λίγα μίλια απέναντι από την πόλη της Καβάλας.

Αποτελεί τον τουριστικό πυλώνα της ευρύτερης περιοχής με εξαιρετικές υποδομές προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα βέβαια τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κολπίσκοι, δαντελωτές ακρογιαλιές, άγρια βράχια, μονοπάτια, απόκρυφες σπηλιές, πλούσια πευκοδάση, απέραντες παραλίες και τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, συνθέτουν ένα ελκυστικό περιβάλλον σ΄ ένα μοναδικό προορισμό που συνδυάζει όλα όσα θα μπορούσατε να ζητήσετε από ένα ελληνικό νησί.

Μπορεί να πει κανείς τόσα για το σμαραγδένιο νησί της Θάσου… Να μιλά ώρες για τις ομορφιές του και την πλούσια ιστορία του…

Δε θέλω να σας κουράσω άλλο. Τελειώνω προσκαλώντας σας να επισκεφτείτε τον τόπο μας… Είναι ένας προορισμός χρωμάτων, συναισθημάτων, κεφιού, γεύσεων, ανθρώπινης επικοινωνίας, πολιτισμού και δημιουργίας… Ένας προορισμός που πιστέψτε με, θα σας ταξιδέψει!!

Πηγή: proininews.gr

Θέλω να το χρησιμοποιήσω

    Τηλέφωνο (απαραίτητο)

    2019-07-06T13:04:28+03:0016 Μαρτίου, 2019|Up'Ο Ψηλά|0 Σχόλια

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Go to Top