Κάστρο Ρεντίνας Μακεδονικά Τέμπη
Η κοιλάδα των Μακεδονικών Τεμπών εκτείνεται από το ανατολικό όριο της λίμνης Βόλβης έως τις ακτές του Στρυμωνικού και διασχίζεται από το Ρήχειο πόταμο, ο οποίος αποτελεί τον φυσικό εκχυλιστή της λίμνης προς την θάλασσα.
Η περιοχή ανήκει στην Α’ ζώνη προστασίας της φύσης και υπάγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 για την προστασία άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Η βλάστηση που αναπτύσσεται αποτελείται κυρίως από μεγάλα πλατάνια, ιτιές, φλαμουριές, φράξους, και φτέλιες.
Ακόμη υπάρχουν πολλά είδη θαμνωδών και ποωδών φυτών και ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η παρουσία αναρριχώμενων φυτών, όπως του κισσού, που αγκαλιάζει με το πυκνό του φύλλωμα τα τεράστια πλατάνια.
Η περιοχή αποτελεί κατάλληλο ενδιαίτημα για την ανάπτυξη και διαβίωση διάφορων ερπετών και μικρών θηλαστικών. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και πλούσια είναι η ορνιθοπανίδα της περιοχής, καθώς έχουν καταγραφεί 87 είδη, όπως κότσυφας, κοκκινολαίμης, κίσσα, δρυοκολάπτης και καρδερίνες αλλά και πολλά αρπακτικά, όπως ο φιδαετός, η αετογερακίνα, ο μπούφος. Εξαιτίας της μεγάλης ορνιθολογικής της αξίας, έχει συμπεριληφθεί στις ’’Σημαντικές για τα πουλιά περιοχές της Ελλάδας’’.
Στην κορυφή του λόφου, στην δυτική πλευρά των στενών της Ρεντίνας, δεσπόζει το κάστρο της Ρεντίνας που προστάτευε τον βυζαντινό οικισμό. Οι οχυρώσεις στην περιοχή ξεκίνησαν το 450 μ.Χ. ενώ στα χρόνια του Ιουστινιανού (527-565) οι οχυρώσεις ενισχύθηκαν και ιδρύθηκε το κάστρο.
Ο οικισμός βίωσε περίοδο ακμής στα χρόνια των Παλαιολόγων (14ος αι.) οπότε και επισκευάστηκαν τα τείχη του και χτίστηκε ο ναός σε σχήμα ελεύθερου σταυρού στο ανατολικό τμήμα του.
Εγκαταλείφθηκε πιθανότατα τον 15ο αιώνα, στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας καθώς πλέον είχε υποβαθμιστεί η στρατηγική σημασία του και οι Τούρκοι επέλεξαν για τόπο εγκατάστασης τη γειτονική Βόλβη.
Σήμερα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας. Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν στην περιοχή το 1976 έφεραν στο φως πολλά σημαντικά ευρήματα της βυζαντινής εποχής, όπως κοσμήματα, επιγραφές, ναούς, τοιχογραφίες, μυστικές διόδους και κλιμακοστάσια.
Την διετία 2007-2008 πραγματοποιήθηκαν στον οικισμό σωστικού χαρακτήρα εργασίες από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Πηγή: Drone stories
Αφήστε ένα σχόλιο