Up'Ο Ψηλά

Ι.Μ Αγιου Δημητρίου Αυγò. Η πανέμορφη αλλά και δυσπρόσιτη Μονή της Αργολίδας που θα σας καθηλώσει.

Κάθε χρόνο παραμονές του Πάσχα η ομάδα Up Drones τηρώντας την παράδοση που εχει δημιουργήσει σας παρουσιάζει και ένα από τα ομορφότερα μοναστήρια της χώρας μας.

Φέτος η αναζήτηση για ένα από αυτά μας οδήγησε στην Αργολίδα και πιο συγκεκριμένα στην Ι.Μ Αγίου Δημητρίου Αυγό

Η Μονή απέχει περίπου μια ώρα από το Ναύπλιο αν και ο χρόνος προς αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερος αν τα τελευταία 7χλμ της διαδρομής ήταν καλυμμένα από άσφαλτο.

Να σημειώσουμε πως για αυτά τα 7 χλμ χρειαστήκαμε περίπου 30 λεπτά λόγο της κακής κατάστασης του υπάρχοντος δρόμου.

Όπως μας ανέφερε και ο μοναδικός δόκιμος μοναχός που συναντήσαμε στην Μονή και τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία και ξενάγηση σε αυτή ο δρόμος δεν ήταν πάντα σε τόσο κακή κατάσταση αλλά φέτος λόγο των πολλών βροχών και γενικά του βαρύ χειμώνα που πέρασε ο δρόμος έχει περιέλθει σε αυτή την πολύ κακή κατάσταση.

Θερμή παράκληση

Εμείς σαν ομάδα Up Drones ευχόμαστε κάποιοι να δουν αυτή την πανέμορφη Μονή και να ευαισθητοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στην ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου δρόμου προκειμένου αυτή η πανέμορφη και ξεχωριστή Μονή να αποκτήσει την προβολή και ανάδειξη που της αρμόζει.

Είναι κρίμα να βρίσκεται μόλις 30 λεπτά από το Ναύπλιο και να περιμένει άγνωστη και σχεδόν απροσπέλαστη λόγο ενός δρόμου που οδηγεί σε αυτή και που στην ουσία δεν υπάρχει.

Χιλιάδες προσκυνητές θα μπορούσαν να την επισκέπτονται καθημερινά και να συμβάλουν τόσο στην συντήρηση και αναστήλωση της Μονής που το έχει πραγματικά ανάγκη αλλά και να συμβάλουν και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Δύο λόγια για την Μονή.

Μόλις ο επισκέπτης φτάσει στην Ι.Μ Αγίου Δημητρίου Αυγό πραγματικά θα εκπλαγεί από την κατάνυξη αλλά και ομορφιά του τοπίου.

Η μονή είναι χτισμένη στην απότομη χαράδρα του Ράδου. Πρόκειται για τριώροφο μοναστικό σύμπλεγμα αποτελούμενο από κελλιά και χώρους που πλαισιώνουν το καθολικό και είναι προσαρμοσμένο στις κοιλότητες του απότομου φυσικού βράχου που δεσπόζει της κοιλάδας.

Το δισυπόστατο καθολικό βρίσκεται στον δεύτερο όροφο αποτελείται από δυο ναούς: το ναό των Αγίων Θεοδώρων που είναι σταυρεπίστεγος και το ναό του Αγίου Δημητρίου που καλύπτεται με σταυροθόλιο. Η ίδρυση της μονής τοποθετείται στον 11ο αιώνα, ενώ ο τελικός φρουριακός χαρακτήρας της μονής πρέπει να διαμορφώθηκε στις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα, όταν η περιοχή αποτελούσε φέουδο των Παλαιολόγων. Στο εσωτερικό σώζονται σπαράγματα τοιχογραφιών.

Στο φυσικό σπήλαιο πάνω από το συγκρότημα της μονής έχει διαμορφωθεί το παρεκκλήσιο της Μεταμόρφωσης που φέρει δυο στρώματα τοιχογραφιών, εκ των οποίων το παλαιότερο τοποθετείται στο 13ο αιώνα. Η ενιαία οργάνωση καθολικού και προσκτισμάτων, τα στενά παράθυρα, το δαιδαλώδες εσωτερικό και οι καταχύστρες πάνω από την είσοδο τονίζουν το φρουριακό χαρακτήρα του μοναστηριού. Η μονή φαίνεται ότι γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά το 17οαιώνα. Γύρω από το κυρίως συγκρότημα της μονής σώζονται πολλά κτίσματα σχετιζόμενα με τη λειτουργία της κατά την εποχή ακμής της. Έτσι μπορεί κανείς να δει στα γύρω πλατώματα αλώνια, κτίρια αποθηκών και ξενώνων, ενώ αναφέρεται και ύπαρξη νερόμυλου.

Η παρακμή της μονής ξεκίνησε μετά τον εμπρησμό της από τον Ιμπραήμ τον Ιούνιο του 1825. Η οριστική διάλυση της μονής αποφασίστηκε με σχετικό διάταγμα του 1833 και έκτοτε δεν επαναλειτούργησε. Το Υπουργείο Πολιτισμού εκτέλεσε στερεωτικές εργασίες στη μονή στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

Θέλω να το χρησιμοποιήσω

    Τηλέφωνο (απαραίτητο)

    2019-04-24T10:12:16+03:0024 Απριλίου, 2019|Up'Ο Ψηλά|0 Σχόλια

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Go to Top